Špageti sa salsom od kapule i inćuna

Sastojci:
35-40 dag špageta
3-4 veće kapule (luk)
slani inćuni ili srdele
peršin
maslinovo ulje
sol i papar
Priprema:
Očišćene kapule raspolovite pa narežite na tanke polumjesece. Stavite dinstati na maslinovo ulje na laganoj vatri cca sat vremena dok se se kapula ne raspadne u „pekmezasti“ umak. Povremeno miješajte, pazite da ne zagori te po potrebi ulijte malo vruće vode.
Ako koristite usoljene ribice, operite ih od soli, očistite od kostiju i nasjeckajte. Ako pak koristite filete iz ulja samo ih malo obrišite kuhinjskim papirom i nasjeckajte. Ovisno o ukusu uzmite 8 – 10 ribica.
Kad je kapula potpuno omekšala dodajte inćune i još par minuta miješajte na vatri, posolite i popaprite po ukusu i umiješajte svježi peršin.
Skuhajte špagete (za svaki slučaj sačuvajte nekoliko žlica vode u kojoj se kuhala pašta ako bude potrebno razrijediti umak), procijedite ih, promiješajte s umakom i poslužite toplo.
Napomena:
Ovo jelo tradicionalni je venecijanski specijalitet i uobičajeno se priprema na Badnjak, Veliki petak i Pepelnicu (Čista srijeda). Iako se može pripremati s raznim vrstama tjestenine prema izvornom receptu koriste se bigoli – tjestenina nalik špagetima samo deblja i duža – koji se mogu naći u raznim varijantama, ovisno o tipu brašna od kojih su napravljeni.
Izvor:
gastronomika.hr, prema tradicionalnom venecijanskom receptu