Spaghetti bolognese (izvorni recept)

Sastojci:
(za 4 osobe)
2 žlice maslinovog ulja
6 tankih feta pancete, sitno nasjeckane
2 veća luka, usitnjena
3 česna češnjaka, zdrobljena
2 mrkvice, nasjeckane
malo celera
1 kg nemasne mljevene govedine
2 velike čaše crnog vina, 800 g pelata
2 lista lovora, sol, svježe mljeveni papar
800 – 1 kg tagliatella
svježe naribani parmezan za posluživanje
Priprema:
Zagrijte ulje u posudi debela dna, prepržite pancetu, dodajte luk, češnjak i mrkvice te pirjajte dok ne omekšaju. Pojačajte vatru i dodajte mljevenu govedinu te pirjajte dok ne posmeđi. Dolijte vino i kuhajte dok trećina ne ispari, posolite. Smanjite temperaturu i umiješajte rajčicu i celer te dodajte lovorov list.
Poklopite i pirjajte na laganoj vatri sat, sat i pol, uz povremeno miješanje.
Skuhajte tagliatelle u mnogo slane kipuće vode, iscijedite, podijelite u tanjure i pospite parmezanom prije nego na pastu stavite bolognese. Na kraju ponovno pospite parmezanom i malo popaprite.
Napomena:
Ovo je originalni recept za umak bolognese koji je još 1982. potvrdila trgovačka komora Bologne. Želite li biti dosjedni originalu, umjesto spaghetta (špageta) treba koristiti tagliatelle.
Izvor:
tradicionalno talijansko jelo