Nova promocija na američkom tržištu

Bloomberg News nahvalio vodeće hrvatske vinare

matosevic_podrum

Sve češći izleti hrvatskih vinara preko Atlantika očito doprinose boljoj percepciji na američkom tržištu gdje je plavac mali vrlo popularan

piše: Ivan Zidar

Ugledni Bloomberg News donio je 3.siječnja kroz pero Johna Marianija veliki članak o hrvatskim vinima.

Nakon uvodnog podsjećanja da Hrvatska ima 33.000 hektara pod vinogradima što je dvostruko više od svjetski popularnog Novog Zelanda, autor obimnog članka upozorava da će hrvatska vina ulaskom zemlje u Europsku uniju potražiti svoje mjesto na globalnom tržištu.

Trenutno, navodi Mariani, Hrvatska izvozi samo pet posto od svoje proizvodnje koja broji 60 milijuna litara vina godišnje.

Ključnim trenutkom za popularizaciju hrvatskih vina u svijetu autor smatra otkriće da je u SAD vrlo popularni zinfandel mlađi rođak plavca malog (“little blue”), jednog od 650 različitih vina koja se mogu pronaći u Hrvatskoj.

Roger Dagorn, jedan od samo 180 master sommeliera na svijetu oduševljen je vinima sorte plavac mali jer imaju dobru strukturu, tijelo i voćnost, optimalno izbalansiranu s kiselinama

Drugi „poguranac“ za hrvatska vina autor vidi u Miljenku, Mikeu Grgiću, koji je iz Hrvatske u SAD otišao 1958. da bi napravio svjetsku karijeru i potom se 1996. vratio u domovinu prenijeti dio iskustava i ujedno promovirati hrvatska vina u Americi.

U članku se dalje navodi da je promjena u hrvatskom vinarstvu bila vrlo brza nakon 1990. godine kada je napuštena masovna proizvodnja užasnih vina u korist modernih pogona baziranih na podrumima s inox tankovima.

U tom kontekstu navodi se 32-godišnji istarski vinar Bruno Trapan koji je 2004. pun entuzijazma ušao u proizvodnju vina, školovao se i za samo dvije godine počeo proizvoditi svoje vino.

“Nisam znao ništa o pravljenju vina” rekao je Trapan novinaru Bloomberg Newsa za vrijeme večere u njujorškom restoranu Porter House, dodajući da ga je proizvodnja vlastitog vina posve očarala.

Pohvale Trapanu, Tolju i Matoševiću

John Mariani je pak bio očaran mladom Trapanovom Malvasiom Istrianom 2010, a dopao mu se i Trapanovi syrah iz 2009.

Sommelier Porter Housa, Roger Dagorn, jedan od samo 180 master sommeliera na svijetu, dobro je upoznat s hrvatskim vinima, posebice s Dingačem.

“Od nekoliko hrvatskih vina koja sam kušao nisu sva odlična“, kaže Dagorn, ali dodaje da je njegov favorit plavac mali. Posebno ističe njegov jedinstven „antički“ karakter koji odgovara američkom ukusu. Za Dagorna, plavac mali ima dobru strukturu, tijelo i voćnost, optimalno izbalansiranu s kiselinama.

Govoreći o Dingaču, autor skreće pažnju na Saints Hills Winery, čiji je vlasnik Ernest Tolj angažirao poznatog enologa Michela Rollanda kao konzultanta.

Poseban odjeljak u Bloomberg Newsu dobio je i istarski vinski guru, Ivica Matošević koji je u vinskom biznisu od 1996. što je bitno duže od Tolja i Trapana.

Slijede pohvale cvjetnoj aromi Matoševićeve Albe Antique odležane u bačvama od akacije, bogatstvu okusa Grimalde White 2009, kupaže chardonnaya, malvazije i sauvignon blanca te pohvale za Grimaldu Red, zanimljiv miks terana i merlota.

foto www.matosevic.com

 

You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Vezane vijesti

Japanski partneri3

Japanski kupci traže...

Izvoz hrvatskih vina u Japan započeo je prošle godine nakon čega je u veljači ove godine organizirano veliko predstavljanje hrvats…

ernest tolj zlato

Boca vina 'Dingač Ernest...

Dupli magnum „Dingač Ernest Tolj“ prodan je na aukciji u Munchenu za  5900 eura čime je postao najskuplje ikada prodano hrvatsko…

vinari krecu na turneju

Udruga vinara Grand Cro na...

Devet vinarija iz gotovo svih dijelova Hrvatske, članovi udruge Grand Cro, kreću na Grand Cro Tour, turneju jadranskim gradovima tij…

new york 2013 by matosevic

Hrvatski vinari prestavili...

Ove su se godine u New Yorku predstavile gotovo sve najbolje hrvatske vinarije: Badel 1862, Baković, Belje, Bibich, Bodren, Bolfan, Bo…