Predstavljena nova serija eno-gastro manifestacija na Krku

Dođi u Vrbnik na Popi’ i pojedi!

vrbnik_zdravica

U Vrbniku je najavljen program manifestacije “Popi’ i pojedi, serije eno–gastro priredbi koje će se tijekom mjeseca srpnja i kolovoza održati u Vrbniku na otoku Krku

“Popi’ i pojedi” zajednički  je nazivnik za manifestacije kojima se promoviraju lokalne vrijednosti u proizvodnji i pripremi hrane i proizvoda od vinove loze uz pripadajuće običaje te lokalne folklorne i muzičke izraze. Program manifestacija namijenjen je domaćim i stranim gostima koji tijekom turističke sezone borave na Kvarneru kao i lokalnom stanovništvu, a organizatori će posjetiteljima omogućiti uživanje u tradicionalnim jelima i nadaleko poznatoj sorti vina, vrbničkoj žlahtini.

Popi’ i pojedi! čine tri temeljna programa tijekom srpnja i kolovoza:

FESTIVAL ŽLAHTINE, 2. i 3. srpnja – Dvodnevni festival žlahtine, autohtone vinske sorte koja je proslavila Vrbnik, čine Dan otvorenih podruma i obilježavanje tradicionalnog blagdana Razgona. Razgon je pastirski običaj iz davnina koji se slavi prve nedjelje po blagdanu Sv. Petra i Pavla, a obilježava završetak perioda mužnje ovaca i njihovo puštanje na slobodnu ispašu. Za ovu prigodu organiziraju se radionice filcanja vune, prezentacije šišanja ovaca i pripreme ovčjeg sira. Na brojnim izložbeno – prodajnim štandovima posjetitelji će moći kušati i kupiti proizvode lokalnih obrtnika – vino, maslinovo ulje, sir, med i mirisno bilje.

Poseban doprinos organizaciji manifestacije Popi’ i pojedi dala je udruga vinogradara i proizvođača vina Žlahtina. Članovi ove novoosnovane udruge će u sklopu programa Popi’ i pojedi širom otvoriti svoje podrume te izložiti i ponuditi vinske proizvode po posebnim promotivnim cijenama. Tako se i u praksi ostvaruju ciljevi udruge koja nastoji u najširoj javnosti promovirati primorske autohtone sorte.

Nastup na manifestaciji Popi’ i pojedi nastavak je pojačanih aktivnosti udruge koja je u žiži interesa javnosti bila i nedavno kada se na poseban način uključila u svečanost povodom apostolskog pohoda pape Benedikta XVI. Hrvatskoj. Tada je sedam vinara Udruge Žlahtina iz vrbničkog i vinodolskog vinogorja ujedinilo svoja najbolja vina u jedinstven proizvod – vrhunsku žlahtinu Vinum Familiae, koja je punjena u pet stotina butelja i bila je službeno vino u protokolu posjeta pape Benedikta XVI.

DANI  ŠURLICA, 16. do 24. srpnja – Upoznajte naširoko poznatu i omiljenu ručno pripremljenu tjesteninu, šurlice, na način kako se ona stoljećima tradicionalno priprema u vrbničkom kraju. Prvog i zadnjeg dana manifestacije pripremat će ih na trgu Škujica u velikoj padeli i servirati gostima uz čašu vrbničke žlahtine, a čitav tjedan moći će se kušati u restoranima i konobama Vrbnika uz veliki broj različitih umaka i priloga. Dane šurlica 24. srpnja zatvorit će humanitarni koncert „Pomoć u ponoć“ uz nastup poznatih vokalno-instrumentalnih, jazz i rock sastava i klapa otoka Krka.

DANI VINA OTOKA KRKA,  26. i 27. kolovoza – Manifestacija se kontinuirano održava od 2004. godine,  a karakterizira je odlična ponuda lokalnih vina uz gostovanje vinara iz drugih hrvatskih županija. Dani su to kada se traži čaša više, a osnovnoj temi vina posvećena su izložbe vinogradarske i vinarske opreme, stručna predavanja za vinogradare te cjelodnevne degustacije za posjetitelje.

Uz tradicionalnu prezentaciju autohtonih proizvoda i običaja te mogućnosti da gosti u njima uživaju svim čulima, ovogodišnje izdanje manifestacije Popi’ i pojedi značajnije promiče Vrbnik kao najpoželjniju eno-gastro destinaciju na Kvarneru.

„Iz godine u godinu podižemo kvalitetu i dopunjavamo sadržaj turističkog proizvoda, a naši sve brojniji gosti potvrđuju da smo na dobrom putu. Projekt Popi’ i pojedi još je jedna kockica u tom mozaiku i sigurni smo da ćemo tako dodatno učvrstiti  poziciju Vrbnika kao eno i gastro središta Kvarnera.“ – izjavila je Sanja Polonijo, direktorica Turističke zajednice općine Vrbnik.

Kreativni koncept i oblikovanje branda Popi’ i pojedi razvijen je u radionici Studia Conex, ugledne marketinške agencije poznate po produkciji otočne manifestacije Crna ovca, koja se posljednjih pet godina uspješno održavala u Baški. Potaknuta uspjehom ovog projekta u susjedstvu, Turistička zajednica općine Vrbnik angažirala je provjerenu ekipu stručnjaka i u narednim godinama očekuje slične rezultate.

(R.I./gastronomika.hr)

 

You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Vezane vijesti

FESTIVAL PASTE, ZMINJ, 06.06.2014. SNIMIO MILIVOJ MIJOSEK/GLAS ISTRE

Istarski festival pašte -...

Žminj, 2. i 3. srpnja 2016. od 17,30 sati do ponoći
  Žminj, pjaca Zat Kaštela, iza stare crkve Sv. Mihovila Manifestacija koja …

vrbnik_zdravica

Festival žlahtine - Dan...

Pop`i i pojedi: Festival žlahtine – Dan otvorenih podruma/Razgon 3. – 5. 07. 2015. Vrbnik Festival žlahtine je dvodnevn…

vrbnik_zdravica

Dani vina otoka Krka

Vrbnik – 30. i 31. 08. Degustacija i prodaja vina, stručna predavanja i izložbe, bogat kulturno – zabavni program. PROGR…

surlice-prave

Dani šurlica u Vrbniku

14.07.2013. – 21.07.2013. / Vrbnik
Degustacija šurlica i vina uz mali sajam autohtonih proizvoda. Tijekom tjedna posebna ponu…