Završena 23. Vinistra - Izložba vina i vinarske opreme

Najposjećeniju Vinistru do sada posjetilo 12.000 gostiju

a-vinistra-Dvorana 2016

Više od 12.000 posjetitelja, što je rekordan broj, obišlo je oko 120 izlagača koji su na 23. Vinistri u porečkoj dvorani Žatika, osim vina, predstavili i ostale proizvode.

Ovogodišnju manifestaciju posjetio je i otvorio politički vrh; pozdravne govore redom su održali Nikola Benvenuti, predsjednik Udruge Vinistra; Edi Štifanić, gradonačelnik Poreča, grada domaćina; Valter Flego, župan Istarske županije; Ivan Jakovčić, bivši istarski župan te zastupnik u Europskom parlamentu; premijer Tihomir Orešković te predsjednica RH, Kolinda Grabar-Kitarović.

Vinistru su također  posjetili ministar poljoprivrede, Davor Romić; ministar turizma,  Anton Kliman; ministar pomorstva, prometa i infrastrukture, Oleg Butković te bivši predsjednik RH, Stipe Mesić.

U popratnom programu Vinistre neizostavne su bile degustacije vina, tako su se u petak, 13. svibnja održale degustacije blendova vina Matošević i vertikala muškata ruže vinarije Cattunar na kojoj se mogao kušati muškat  iz čak 1992. godine.

Davor Šišović, novinar, kroničar lokalne povijesti, kulture, običaja i ljubitelj lokalne eno-gastronomije predstavio je šest sireva mljekare i sirane Latus iz Žminja, koja je prošle godine dobila nagradu za najbolji hrvatski sir, uparenih sa šest malvazija iz centralne Istre.

U subotu je održana veoma zanimljiva  prezentacija i degustacija različitih stilova malvazije i  Pazinskog cukerančića, tradicijske slastice iz središnje Istre uparenog s malvazijom tog područja.

Za taj je cukerančić nedavno pokrenut postupak za uvrštenje u popis nematerijalne kulturne baštine Republike Hrvatske.Vinistra2016_011

Uslijedila je degustacija muškata  s pogledom iz ženskog ugla; udruga WOW – Women of Wine povela je degustaciju različitih muškata Istre.
Živahnu radionicu vodile su Sanja Muzaferija, Jelena Šimić Valentić i Alena Stuparić. Podrum Ravalico je, uz prigodnu degustaciju svojih vina, proslavio 30 godina etikete na svojim buteljama, a subotnji program zaključen je degustacijom malvazija s četiri različita tla (bijelo, sivo, crveno i crno tlo) s područja Brtonigle.

Nedjeljni program otvorila je Dalmacija,  gost-regija ovogodišnje Vinistre; Zoran Pejovića, vlasnik wine bara Paradox i restorana Paradigma te Joanne Ahearne, Master of  Wine, predstavili su 6 plavaca malih s različitih područja Dalmacije.

Završna degustacija vina istarskog vinskog podruma Lunika predstavila je vina bez sulfita koja jepobliže predstavio Sandi Paris iz Hrvatskog sommelier kluba.a-Vinistra2016_016

Gastronomski dio izložbe, u kojemu se već tradicionalno gastronomija spaja s vinima članova izlagača, ove godine predstavio je Stanciju Kovačići iz Rukavca pored Matulja na čelu s chefom Vinkom Frlanom.

U subotu se na Vinistra Gourmetu predstavila gost-regija Dalmacijate splitski bistro NoStress i chefovi Hrvoje Zirojević i Toni Boban koji su uz svoja jela predstavili i dalmatinska vina.

Porečki lounge bar i restoran Bacchus iz hotela Laguna Parentium zaključio je subotnji gastro program.

Nedjeljni Gourmet otvorio je opatijski restoran Navis s chefom Nenadom Posavcem na čelu kuhinje, a finale je pripalo Turističko-ugostiteljskoj školi Anton Štifanić iz Poreča koja je predstavila jela svojih učenika.

Podsjećamo, Udruga Vinistra je u suradnji s Turističko – ugostiteljskom školom A. Štifanića odlučila  pružiti učenicima škole priliku da aktivno sudjeluju u eno – gastronomskom dijelu programa ovogodišnje Vinistre.

Na taj način željelo se učenicima konobarskog i kuharskog smjera omogućiti da, radeći uz vrhunske profesionalce, iz prve ruke osjete profesiju za čije se obavljanje školuju ali i razviti svijest o nužnosti nastavka edukacije po dovršetku redovnog školskog programa u cilju stjecanja vrhunskih kompetencija na području svoje struke.

Vinistra je i ove godine iskoračila u porečke ugostiteljske objekte kroz sad već tradicionalnu manifestaciju naziva Prijatelji vinistre.a-Vinistra2016_001

Tagovi: , ,

You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Vezane vijesti

en primer

Jubilarno peto en primeur...

Svoja će vina u Zagrebu predstaviti pedesetak proizvođača vina malvazije istarske U ponedjeljak 15. veljače, u zagrebačkom hote…

wine4dummies shop

Uz knjigu Vino za neznalice...

U Sjedinjenim Američkim Državama pojavila se neobična kolekcija „vina za neznalice“. Kolekcija se sastoji dva crna i dva bijel…

istarski prsut

Najsadržajniji Istria...

Uoči početka 24. Vegeta Croatia Opena koji će se u Umagu održati od 18. do 28. srpnja, predstavljen je četvrti Istria Gourmet Festiv…

vinistra2013-Kozlovic_Riedel_Matosevic

Riedel predstavio posebnu...

Vinistra je proslavila 20. rođendan uz  niz uglednih događanja među kojima je oko 9000 posjetitelja sa zanimanjem kušalo aktualn…