Izabrani finalisti akcije Dobri restorani za 2012.
Od deset najboljih restorana, čak devet ih je u Zagrebu ili na Kvarneru

Finalisti izbora Dobri restorani za 2012. godinu su, abecednim redom: Apetit Bistro (Zagreb), Batelina (Banjole), Draga di Lovrana (Lovranska Draga), Dubravkin put (Zagreb), Kukuriku (Kastav), Le Mandrać (Volosko), Plavi podrum (Volosko), Prasac (Zagreb), Takenoko (Zagreb) i Vinodol (Zagreb), a konačni rezultati bit će objavljeni 12.travnja
Hrvatska će uskoro dobiti još jedan izbor kvalitetnih restorana. Jutarnji list, odnosno prilog Dobra hrana upustio se u ambiciozan posao selektiranja restorana, a konačne rezultate objavit će 12. travnja.
U suradnji sa Sašom Špirancem, Dobra hrana napravila je selekciju najboljih restorana u Hrvatskoj, a planira izdavati i posebna izdanja, knjige i vodiče nastale iz odabira.
Špiranec je kao voditelj projekta odlučio koristiti takozvanu „San Pellegrino metodu”, što znači da je za najbolje restorane glasalo 300 pomno odabranih imena, dobrih poznavatelja scene, ugostitelja, vinara, novinara i biznismena iz cijele Hrvatske.
San Pellegrino odabir najboljih svjetskih restorana sve je popularniji u posljednjih nekoliko godina, a njegovo korištenje novost je na hrvatskom tržištu.
Primjerice, bira se anonimno, čime se onemogućuje bilo kakva vrsta utjecaja na glasačku bazu, a glasači će biti spriječeni glasovati za restorane s kojima su u poslovnoj ili familijarnoj vezi.
Glasači primjerice moraju glasati za nekoliko restorana iz „svoje“ regije, ali moraju dati glas i za nekoliko restorana iz ostalih regija.
Finalisti izbora Dobri restorani za 2012. godinu su, abecednim redom: Apetit Bistro (Zagreb), Batelina (Banjole), Draga di Lovrana (Lovranska Draga), Dubravkin put (Zagreb), Kukuriku (Kastav), Le Mandrać (Volosko), Plavi podrum (Volosko), Prasac (Zagreb), Takenoko (Zagreb) i Vinodol (Zagreb).
Ukratko, na snazi je i dalje gastro osovina Zagreb – Kvarner – Istra, uz dva iznenađenja.
Prvo iznenađenje je svakako što zagrebački Marcelino nije ušao ni u finale, dok drugo iznenađenje predstavlja slaba zastupljenost istarskih restorana u ovogodišnjem izboru.
Konačne pobjednika akcije Dobri restorani, Jutarnji list i Dobra hrana objavit će 12. travnja.
Ivan Zidar / foto: preuzeto iz Dobri restorani/Jutarnji list