Smokva - voćni izvor zdrave energije

Smokva je idealna hrana u vrućim ljetnim danima

dreamstime smokve 2

Svježe sočne smokve i šalica omiljene kave, izvrstan su, idealno balansiran obrok s kojim možemo početi dan – obrok koji je istodobno dovoljno hranjiv i dovoljno lagan da tijelu osigura sve što mu treba od buđenja do ručka, ali mogu biti i dobar međuobrok ili jednostavno desert

Piše: prof.dr.sc. Alen Ružić, dr.med

Kada bi prema zahtjevima prehrane po velikim vrućinama pokušali umjetno kreirati idealan proizvod; proizvod koji bi trebao imati visok udio vode, puno vlakana i minerala, te dovoljno (ali ne i previše) lako probavljivih šećera za energiju, iz nekog „svemirski“ opremljenog laboratorija, vjerojatno bi izašla – smokva.
To danas često zaboravljeno i načelno podcijenjeno voće, suprotno mnogobrojnim mišljenjima, idealan je obrok u ove tople ljetne dane.
Idealna ljetna prehrana uključuje svakodnevno obilje svježeg voća i povrća, mnogo tekućine, pažljivo odmjerenu količinu soli i maslinovog ulja, te jedan prikladan proteinski obrok.

No, gdje je tu mjesto svježe smokve?

Ovaj sočan plod idealan je izvor energije za dnevne aktivnosti.

Njegov sastav u kojem se ističe oko 16 % šećera, 75 % vode i značajan udio neprobavljivih vlakana, čine ga idealnim doručkom, međuobrokom u prvom dijelu dana ili jednostavno – desertom.
Svježa smokva ima oko 74 kcal na 100 g.

Često se misli kako je ona iznimno kalorična, no realno, ona je tek dvostruko kaloričnija od „klasičnog“ voća – jabuke, breskve ili naranče.

Upravo stoga, svježe sočne smokve i šalica omiljene kave, izvrstan su, idealno balansiran obrok s kojim možemo početi dan – obrok koji je istodobno dovoljno hranjiv i dovoljno lagan da tijelu osigura sve što mu treba od buđenja do ručka.

Poznato je da mnoge osobe ne podnose voćni obrok kao doručak.

I zaista, jedemo li samo lagano voće (ono koje je dvostruko manje bogato energijom od smokve), za zadovoljenje energetskih potreba trebamo pojesti relativno veliku količinu koja onda volumenom može uzrokovati nelagodu u želucu i osjećaj pretrpanosti.

Činjenica je i da neko voće (jabuka, dinja) u pojedinih osoba izaziva paradoksalan osjećaj gladi ili „kiseline“.

Zato za doručak trebamo nešto „konkretne“ hrane, a smokva je upravo to – „nešto konkretnije voće“.

Stoga, sjetite se smokve.

Sama ili u kombinaciji s drugim voćem – svježa smokva je idealan ljetni doručak!
Za razliku od svježe, suha smokva je dostupna cijele godine.

Zbog dehidratacije i tako značajno smanjenog udjela vode, ona je puno kaloričnija i u 100 g ima oko 370 kcal.

E, to već ide u red kaloričnih namirnica, pa je nju možda najbolje usporediti s čokoladom koja ima oko 250 kcal na 100 g.

Suha smokva je tako prirodni slatkiš, sadrži oko 32 % šećera i čak 58 % vlakana, gotovo da i nema masti (< 1 %), a bogata je željezom i kalcijem.

Iako i nju možemo preporučiti za doručak tokom cijele godine, samu ili u kombinaciji s punozrnatim žitaricama, sušena je smokva prirodni i zdrav obrok koji nam uvijek, u kući, na poslu ili dalekom putu može biti pri ruci.

U usporedbi s drugim suhim voćem, prednost smokve je gotovo najizraženija slatkoća.

Stoga ona može biti odličan „lijek“ za suzbijanje naše povremene potrebe za slatkim.

Napomena: Autor vodi Školu mršavljenja – Akademski centar zdravlja

Foto: Dreamstime i Alen Ružić

You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Vezane vijesti

d_grah

Grah - zaboravljena divota i...

Jeste li znali da je kuhani grah izvrstan i niskokaloričan izvor zdrave energije – zamjena za kruh i slične „klasične“ ugljiko…

festa smokve barban

8. FESS: Fešta smokve i...

Barban,14.09.2013. Gastronomska manifestacija posvećena smokvi U podneblju Istre smokva predstavlja ukusnu osvježavajuću lje…

dreamstime_smokve2

Festival smokve Zadar

Zadar, Trg 5 bunara, 12. do 17. rujna   Osim masline i vinove loze, smokva je najraširenija kultura na Mediteranu, a Festivalom koj…

smokve2

Fešta smokve i smokvenjaka

7. FESS: Fešta smokve i smokvenjaka Barban, Placa , 15.09.2012 Gastronomska manifestacija posvećena smokvi U podneblju Istre smokv…