U sklopu Dana hrvatskog kulinarstva održano državno prvenstvo kuhara

Tomislav Karamarko iz Zadra novi je prvak Hrvatske u kuharstvu

tomislav-karamarko-kuhar

Osim natjecanja kuhara, u sklopu Dana kulinarstva, održano je i 5. Državno prvenstvo slastičara u kojem je titulu najbolje zaslužila Ivana Vidaković iz Riviera Adria hotela u Poreču, te 8. Kamelija kup, natjecanje učenika.

Tomislav Karamarko (na slici) iz hotela Borik Falkensteiner u Zadru pobjedio je na 10. Državnom prvenstvu kuhara koje se održava u sklopu Dana hrvatskog kulinarstva.

Drugo mjesto pripalo je Nikolini Lončar iz hotela Zlatan u Koprivnici, a treći je Zlatko Novak koji je trenutno na privremenom radu u Njemačkoj. karamarko vidaković
Borba za titulu je bila tijesna jer je riječ o vrhunskim kuharima, a podsjećamo da je Nikolina bila Prvakinja države u 2009. godini, dok je Zlatko titulu najboljeg ponio lani.

Državno prvenstvo kuhara dio je najveće i najznačajnije manifestacije kulinarske struke, Dana hrvatskog kulinarstva.

Ove godine natjecanja i popratni edukativni program održavala su se u umaškom hotelu Sol Garden Istra od 10. do 14. studenog.

Prvenstvo je uključivalo natjecanja u 13 kategorija, od kojih mnoge imaju i nekoliko potkategorija te je zaista velik broj jela koje je potrebno pripremiti.

Sveukupno se natjecalo 50 kuhara, od kojih je šestero prihvatilo izazov takmičenja u tri kategorije obavezne za konkurenciju osvajanja titule Prvaka države.

Od ponedjeljka do srijede morali su pripremiti 13 različitih jela.
U kategoriji A pripremali su četiri vrste malih zalogaja, odnosno finger fooda, i to osam porcija svake vrste, te tri različita hladna predjela.

Kategorija B zahtjevala je od natjecatelja da pripreme jedno glavno jelo od ribe te jedno glavno jelo od mesa, dok su u kategoriji C kuhali meni od četiri slijeda – juhu, toplo predjelo, glavno jelo te desert.

Posljednja kategorija iziskuje mnogo domišljatosti i znanja jer su natjecatelji s namirnicama bili upoznati tek na samom početku natjecanja te su imali na raspolaganju samo dva sata da osmisle recepte za sva četiri jela na meniju.
Na fotografijama su jela koja je pripremio Tomislav Karamarko.

Osim natjecanja kuhara, u sklopu Dana kulinarstva, održano je i 5. Državno prvenstvo slastičara u kojem je titulu najbolje zaslužila Ivana Vidaković iz Riviera Adria hotela u Poreču, te 8. Kamelija kup, natjecanje učenika.

Pobijedila je ekipa učenika kuhara iz Srednje strukovne škole Vinkovci, a u kategoriji slastičara najbolji je bio predstavnik kninske Srednje strukovne škole kralja Zvonimira, Tomislav Marušić.
Dani hrvatskog kulinarstva održavaju se 10 godina u nizu pod visokim pokroviteljstvom Predsjednika Republike i Ministarstva turizma.

R.I. / foto: DHK press

You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Vezane vijesti

rozalija i ivana (1 of 1)

Rozalija Neralić i Ivana...

Državna prvakinja u kuharstvu za 2014. godinu je Rozalija Neralić, kuharica restorana Cvjetno naselje, SC Zagreb, a Državna prvaki…

kamelija kup 2014

Najbolji mladi kuhari i...

Učenici Mateja Tomašković i Marin Sambolek iz Gospodarske škole Varaždin pobjednici su 9. Kamelija kupa u kategoriji kuhara, a na…

najbolja-slastičarka-ivana-vidaković dhk

Ivana Vidaković je nova...

Sve tri prvoplasirane na ovogodišnjem prvenstvu slastičara dolaze iz Istre jer pobjednica Ivana Vidaković iz Poreča, dok su drugo…

kamelija kup (3)

Učenici iz Vinkovaca su...

U Umagu je u ponedjeljak završen Kamelija kup, natjecanje učenika srednjih strukovnih škola za zanimanje kuhar i slastičar, koje s…