Od A do Z
Salsa od pomidora (za zimnicu)

Sastojci:
10 kg zrelih pomidora (rajčica)
20 kapula (glavica luka) srednje veličine
maslinovo ulje
šećer (cca 10 jušnih žlica)
sol
Priprema:
Oprane pomidore (rajčice, pome) prelijte kipućom vodom, ogulite ih, istisnite koštice i narežite ih na komade.
U velikom loncu (širokog dna) zagrijte maslinovo ulje, dodajte sitno nasjeckanu kapulu (luk) i dinstajte.
S obzirom na veliku količinu kapule, stavite i dosta maslinovog ulja.
Dinstajte na laganoj vatri, miješajte sve dok kapula ne omekša i ne postane staklasta (cca 1 sat).
Posolite (2-3 jušne žlice) te dodajte pomidore.
Kuhajte na srednjoj vatri uz povremeno miješanje, sve dok ne dobijete salsu željene gustoće.
Dodajte šećer, promiješajte i kuhajte još 10-ak minuta.
Poklopljeno stavite da se hladi i potom salsu rasporedite u vrećice ili prikladne plastične posude (mogu poslužiti i čašice od jogurta) i stavite u zamrzivač.
Ako salsu želite držati u staklenkama, još toplu je ulijte u oprane, osušene i zagrijane teglice, dobro ih zatvorite (na vrh možete uliti malo maslinovog) i pustite da se hlade preko noći – prekrivene kakvom dekicom ili ručnicima.
Držite ih u špajzi ili kuhinjskom ormaru – ne predugo.
Ukoliko vam kad otvorite staklenku ostane neiskorištene salse, stavite je u hladnjak i što prije iskoristite.
Napomena:
Preporučamo da ovako pripremljenu salsu koristite kao umak za paštu ili uz meso (npr. lešo), a prema ukusu je obogatite začinskim biljem (peršinom, bosiljkom, origanom, ružmarinom…), češnjakom, peperoncinom…
I tijekom pripreme salse za zimnicu možete staviti začine po želji i to 10-ak minuta prije kraja kuhanja, odnosno neposredno prije nego što ste dodali šećer.
Izvor:
gastronomika.hr
Vino

Piše: Daniela Kramarić
Iz Plavog podruma: Le Vin de Merde
Le Vin de Merde je puno više od teške provokacije
Autor je samo želio isprovocirati vinsku publiku i skrenuti pažnju na vina iz Languedoca, koja se teško nose s konkurencijom elitnih francuskih regija i često (ne)opravdano nose stigmu masovno-beznačajnih vina i – upalilo je. Imenu usprkos, vino je apsolutno iznad svakog očekivanja. Na francuskom sve jako dobro zvuči, pa čak i Le vin de merde, u prijevodu… više
Top 10 recepata
Novosti

Otkrivamo zašto se tako lako...
Gotova jela, snackovi i jela od žitarica mogu u ljudskom mozgu izazvati ovisnost baš kao i duhan, proizlazi iz istraživanja proveden…
Zdravlje

Ocat – eliksir...
Kod nas se najčešće upotrebljavaju alkoholni i vinski ocat, a tek posljednjih godina popularnost jača jabučnom octu zahvaljuju…
Najave

XX. Tuberfest - Dani tartufa...
Dani tartufa 2019
19. – 20.10. Livade
XXVI. Tuberfest (11:00 – 19:00)
Sajam Istarskog bijelog tartufa
Izložba tar…
A do Z

Pekmez od smokava
Sastojci: smokve šećer Priprema: Na 1 kg smokava stavite 30-40 dag šećera jer su smokve dovoljno slatke – po ukusu možete staviti…
- Doktor koji je smršavio 98 kilograma otvara Školu mršavljenja
- Spaghetti bolognese (izvorni recept)
- Blogerica Nina objavila odličan recept za kukuruzni kruh
- Salsa od pomidora (za zimnicu)
- Arancini (ušećerene korice od naranči)
- Salata od hobotnice s krumpirom
- Kako se dresiraju psi tartufari koji mogu donijeti bogatstvo
- Pekmez od smokava
- Apetit Bistro, Zagreb
- Rimski njoki
- Ocat – eliksir dugovječnosti i zdravlja
- Pekmez od smokava
- Palačinke (temeljni recept za tijesto)
- XX. Tuberfest – Dani tartufa Livade
- Sajam pršuta u Tinjanu
- 40. Marunada u Lovranu
- Upornost je važnija od vrste dijete
- Otkrivamo zašto se tako lako navući na lošu hranu
- Dani tartufa u Istri – Subotina
- Četiri brza i efikasna načina da pobijedite glad dok ste na dijeti