Iz Plavog podruma:Barone Ricasoli «Casalferro 2006»

Casalferro je pravo vino za večernji izlazak koji ćete upamtiti

daniela1-mm

Piše: Daniela Kramarić

Na prvom nosu – Mediteran u čaši, odnosno ružmarin, lovor, rogač, slatki začini i crni papar, ali s vremenom ćete doći i do mirisa latica ruže i ljubičica

Bilo je to pred puno godina, u Plavom, društvo je opušteno uživalo, a jedan gospodin je uputio najveći mogući kompliment jednom vinu…»da sada moram umrijeti, volio bih se utopiti u bačvi Enjingijevog Zweigelta

Dobra vina uvijek prate i snažne emocije.

Od dobrog vina prođu me trnci od mirisa i naježim se od okusa. Ipak, drastična je razlika između profesionalnog kušanja i «seciranja» vina na sastavne dijelove od jednostavnog uživanja u vinu.

Nažalost, onog malog profesionalca u glavi, se i uz najbolju volju, nikada ne mogu riješiti. Ne tako davno posve neobavezno kušanje, u četvero, bilo je, upravo savršeno, a završilo je Casalferrom 2006.

Proizvovođač: Barone Ricasoli

Vino: Casalferro 2006

Porijeklo: Chianti, Toscana

Sorta: 75% sangiovese, 25% merlot

Temperatura serviranja: 16-18°C

Čaša: za sangiovese ili syrah

Dekantirati: da

Trajnost: piti ili kraće čuvati

Odnos cijene i kvalitete: odličan (5) !!!

Cijena: 370,00 kn

Ocjena: 5/6

Uvoznik: Petković doo, Mali Lošinj

To je super toskansko vino, Igt iz Chiantija, kupaža dominantnog sangiovesea s merlotom,  miljenik američke vinske kritike, a bogme i tržišta, jer odnedavna su Amerikanci u konzumaciji pretekli i dosad nedodirljive Francuze i Talijane. Za naše prilike, vino je realno skupo, ali sa fantastičnim odnosom cijene i kvalitete.

Vrijedi do boli.

Dobra je i investicija, jer će još barem pet godina biti u top formi.

Došla su vremena, kada nam Bordeaux i Burgundija postaju financijski sve nedodirljiviji, ali Toscana, sa svojim jednako visoko ocijenjenim vinima, još uvijek nam je koliko – toliko obećana zemlja. Jučer se sve poklopilo.

Drago društvo i dobro vino. Pravi vinski krimić.

U polumraku malo je teže ocijeniti boju, ali nad gustim i neprozirnim dijelom u čaši, šepurio se rubinski odsjaj.

U odbljesku svijeće nazirali su se lijeni, tanki, ali gusto zbijeni lukovi na stijenkama kristala.

Baš pravo vino za večernji izlazak. Danju bi me, bojim se, uspavalo.Casalferro2006

Očekivanja su velika. Pomirišem ga i u svega nekoliko sekundi odahnem s olakšanjem. Ma, vino je super.

Na prvom nosu: Mediteran u čaši. Ružmarin, lovor, rogač, slatki začini i crni papar. Na drugom se već okreće zreloj voćnosti višanja u alkoholu i čokoladi.

Zadimljeno je i mesnato. Obožavam kombinaciju punog tijela i svilenkastih tanina, kada vino nastupa s autoritetom, ali nikada doslovno ne demonstrira svoju snagu. Opet gurnem nos u čašu.

Otvaraju se i arome zrelih šljiva i crnih maslina. Pa, opet gutljaj.

Suho je do kosti, svježe, kako to samo sangiovese zna, ali mekano. Tanini su fini-fini i jako zgusnuti, tako da za sobom ostavljaju isključivo dojam ugodne hrapavosti.

Što ga više vrtim u čaši, sve više dobiva na intenzitetu mirisa. Posve je normalno, da je u startu, tek otčepljeno, bilo malo zatvoreno na nosu.

Nismo ga dekantirali, kako bi polovili sve detalje njegova otvaranja. Vremenom postaje sve ugodnije i nenametljivije, a završava mirisom latica ruže i ljubičica u retrookusu.

Kako samo Toskana zna.

Gospodski i sa stilom!

Živjeli!

autor: Daniela Kramarić

You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>