Iz Plavog podruma: Villa Garros «Sauvignon 2011»

Francuski Sauvignon Villa Garros može biti sasvim ugodna razbibriga

daniela1-mm

Villa Garros «Sauvignon 2011» poznate bordoške kuće Francois Lurton, bazično je, fino odrađeno i ispolirano, strogo pouzdano, možda predvidljivo, ali iznimno ugodno vino

Nije tajna da je Francuska, odnosno dolina Loire i Bordeaux, raj na zemlji za ljubitelje sauvignona.

Kao što ni cijena tih vinskih vrhova nije tajna.

Kao što, ama baš nijedno drugo suho bijelo vino na kugli zemaljskoj nema tu kombinaciju preciznosti, sočnosti i elegancije.

U Bordeauxu i tijela.

To su vina za velike gušte, ali postoje i oni mali svakodnevni užici u kojima podjednako treba uživati, ali sa drastično manjim očekivanjima.

Ljeti se nosi laganija odjeća i piju laganija vina.

Porijeklo: Bordeaux

Vino: Sauvignon 2011

Proizvovođač: Villa Garros, Francois Lurton

Sorta: sauvignon blanc

Temperatura serviranja: 12°C

Čaša: klasična degustacijska

Uvoznik: Vino-trade doo Zagreb

Trajnost: piti ili kraće čuvati

Odnos cijene i kvalitete: odličan (5)

Cijena: 90,00 kn

Ocjena: 4/6

Dekantirati: ne

Do jeseni ćemo, osim u sitne večernje sate, zaboraviti na stasita vina. Čim zatopli, na mene imaju uspavljujući učinak. Pa makar i nakon samo jedne čaše.

Villa Garros «Sauvignon 2011» poznate bordoške kuće Francois Lurton, bazično je, fino odrađeno i ispolirano, strogo pouzdano, možda predvidljivo, ali iznimno ugodno vino.

Čep navojni, čak mi ulijeva povjerenje. Jer, vino će se popiti unutar godine dana, pa me utjecaj čepa na razvoj vina u boci uopće ne opterećuje, dapače želim da ga što dulje sačuva u ovoj top mladenačkoj formi.

I nema neugodnih iznenađenja! Na čep.

Statistika kaže da 3-5% vina sa plutenim čepom ima defekt na čep, ali kad se zareda tri!!! boce zaredom, kao jučer kod jedne malvazije, onda imamo problem.

I bez obzira što «nitko» nije kriv, ni sommelier, niti vinar, a boca se odmah zamijeni, ipak svima ostaje loš «okus u ustima».

Sauvignon 2011 Villa Garros u mislima me vodi na put. U neke divne, tropske krajeve.

Kako i ne bi kad tako aromatično zamiriše, na sušeni ananas i koricu grejpa. Ok, ima tu i vlasca i minerala ko’ u priči.

Tek je u pozadini, za razliku od loarskih sauvignona, blago travnat i zadimljen. Jednostavan, ugodan, neopterećujući i lijep. Jer nije «previše».

Čak i neki iskusni vinoljupci ponekad tvrde da su im neki sauvignoni «too much».

U ustima ljepuškast, fino bucmast, ali predivno suh i savršeno svjež.

Ima tu ugodnu radikalnu svježinu, koja budi žlijezde slinovnice, nikada ne iskače iz okvira, ali udara ritam.

Živjeli!

You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>