Iz Plavog podruma: Moreno Coronica «Gran malvazija 2008»

Gran malvazija Morena Coronice iz 2008. sada je u top formi

daniela1-mm

Piše: Daniela Kramarić

Coronicine malvazije obožavam jer one doista žive svoj život i tijekom njega se mijenjaju – kad druge već lagano posustaju, one još uvijek rastu nabolje

Protekli tjedan  sve mi se vrtjelo oko fantastične berbe 2008.

Nostalgično smo se i prisjećali te nezaboravne, predrecesijske, ne znam ni kako ni kada ponovljive, ali vinski još uvijek izazovne 2008.

Torresov «Celeste 2008», po sortimentu tempranillo iz Ribere del Duero, još uvijek je iznimno mladoliko, prepoznatljivo mentolasto-višnjasto, ali sa čvrstim stiskom.

Uz njega se može satima ugodno čavrljati.

Crni pinot je za znalce «prekomplicirana» sorta. Ideal se oduvijek, a bojim se i zauvijek, rađa isključivo u Burgundiji, dok npr. Novi Zeland, Kalifornija i sjeverozapadni Pacifik dobivaju sjajne rezultate u okviru mogućnosti svojih terroira. Ali se podosta razlikuju od «originala».

Kutjevački kraj također je opsjednut pinot noirom. Najdraži mi je Galićev «Crni pinot 2008», koji neosporno ima sortnu mirisnost, ali i moćno mesnato tijelo, što inače nije specifičnost burgundijskog crnog pinota. Nama paše.

Krauthakerov «Crni pinot 2008» se pak malo previše zaigrao malinastim notama. Vino tjedna ipak mi je Coronicina «Gran malvazija 2008».

Proizvovođač: ATC doo Umag

Vino: Gran malvazija 2008

Porijeklo: zapadna Istra

Sorta: malvazija istarska

Temperatura serviranja: 12-14°C

Čaša: burgundijska

Dekantirati: po želji

Trajnost: piti ili kraće čuvati

Odnos cijene i kvalitete: odličan (5)

Cijena : 140,00 kn

Ocjena: 5/6

Ma ne otkrivam toplu vodu, sve se odavna zna.

Od luksuznih malvazija, onih ambicioznih, ni sama ne znam kako bi ih nazvala, izbor je dosta skučen…ipak  Coronica, Kozlović, Benvenuti, Clai, Kabola, Matošević, Roxanich…svog asa u rukavu uvijek imaju.

Coronicine malvazije obožavam jer one doista žive svoj život i tijekom njega se mijenjaju.

Kad druge već lagano posustaju, one još uvijek rastu nabolje.

Zašto se vraćam na Gran malvaziju 2008.? Jer je upravo sada u top formi. Trebalo joj je tih dodatnih par mjeseci njege u boci da se u potpunosti smiri i harmonizira. Godinu dana unatrag, na nosu joj je još mrvicu dominiralo drvo, a u ustima, pogotovo ako je bila još stupanj-dva previše rashlađena, djelovala je prilično snažno. Nije se ona smirila, ali je naučila iskazati svoju snagu.

Čaša joj mora biti velika, čak sa širokim otvorom, da se vino razlije i po rubovima jezika, kako nam njena predivna mineralnost i slanost ne bi promakle. Može ju se i dekantirati. Brže će se otvoriti na nosu, a i brže će se zagrijati na «radnu» temperaturu od oko 14 stupnjeva. S klasičnim, kućnim frižiderima, ovakva vina baš nisu u najboljim odnosima. Konstantno ih ušutkuju.coronica-gran-malvazija

Gran malvazija 2008 konačno se povela za voćnošću. Onom klasičnom malvazijskom, na zrele marelice, žute breskve i kandiranu narančinu koru. Ali, obožavam ju jer je kompleksna.

Odana sorti, ali i mineralna i začinska i dosljedna školovanju u drvetu. Ali samo sa blagom vanilijskom crtom.

U ustima je bomba. Žvače se i pije istovremeno. Tijela i mesa ima na pretek. I mirisni dugotrajni završetak. Kad ribe same skaču na kraj, ima li boljeg odabira?

Živjeli!

autor: Daniela Kramarić

You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>