Iz Plavog podruma: Tenuta dell'Ornellaia “Le volte 2008”

Luksuzna dnevna varijanta iz najprestižnijeg toskanskog podruma

daniela1-mm

Piše: Daniela Kramarić

Le Volte ima bordoški stav i toskansku dušu i u stanju je jednim udarcem pomiriti ljubitelje obje regije

Sam podatak da je salmanazar (boca zapremnine 9 litara) “Ornellaie 2005” na aukciji Christie’s-a u New Yorku prodan za 33 600 dolara dovoljno govori o prestižu tog vina.

Tiha je patnja kolekcionara.

Od rođenja.

Ornellaia je jedan od prvih supertoskanaca.

Zapravo su dva brata i jedan bratić plave krvi: markizi Piero (otac Solaie) i Lodovico Antinori (Ornellaie), te Niccolò Incisa della Rochetta (Sassicaie), sedamdesetih godina prošlog stoljeća, kruta pravila u proizvodnji vina u Toskani smatrala ograničavajućim faktorom.

Tada se sangiovese za Chianti rezao i sa bijelim sortama (malvasia bianca lunga), introducirane sorte nisu bile dozvoljene za doc, kao niti sadnja vinograda van postavljenih granica.

Proizvovođač: Tenuta dell’Ornellaia

Vino: Le Volte 2008

Porijeklo: Toskana, Italija

Sorta: 50% sangiovese, 40% merlot, 10% cabernet sauvignon

Temperatura serviranja: 16-18°C

Čaša: bordoška

Dekantirati: da

Trajnost: piti ili kraće čuvati

Cijena: 150,00 kn

Odnos cijene i kvalitete: odličan (5)

Ocjena: 4/6

Uvoznik: Vinotrade, Zagreb

Prva je nastala Sassicaia, a onda su i ostali krenuli u avanturističko nadmetanje i već u startu proizveli kultna vina bombastičnih cijena, koja su dobila službenu oznaku stolnih vina.

Kako bi se na tržištu razlikovala od “pravih” stolnih vina, nastala je klasa supertoskanaca. Danas ona nose službenu oznaku Igt, indicazione geografica tipica, a Bolgheri je i dalje obećana zemlja.

Tenuta dell’ Ornellaia danas je vjerojatno  najprestižniji talijanski podrum, ali je prešao u vlasništvo plemićke obitelji Frescobaldi.

Bordoška kupaža Ornellaia i čisti merlot Masseto kultne su predvodnice podruma. Le Serre Nuove druga linija, a Le Volte luksuzna dnevna varijanta.

Usporedba cijena: Ornellaia u Hrvata u vinotekama košta oko 1500,00 kn, Masseto oko 3000 kn, a Le Volte 150,00 kn.

Ornellaia ni u najidealnijim vremenima, nigdje na svijetu, nije “svakodnevno” vino, a kamoli u situaciji u kojoj se nalazimo danas.

Le Volte su nam još koliko-toliko dostupne. To vino, naravno u puno nježnijem obliku od Ornellaie, odražava filozofiju kuće, iako je “Ornellaia” bordoška kupaža, a “ Le Volte” sangiovese rezan sa bordoškim sortama.

Le Volte ipak ima bordoški stav i toskansku dušu i u stanju je jednim udarcem pomiriti ljubitelje obje regije.le volte 2008

Sada je pravo vrijeme da se popije berba 2008. Može još neko kraće vrijeme izdržati, ali ju nema smisla čuvati jer njegom u boci neće dodatno dobiti na kvaliteti.

Obavezno ju treba dekantirati. Ne toliko zbog taloga, koliko zbog plošnosti malinastog bouqueta, koji dominira u prvim minutama neposredno nakon otčepljivanja.

Tek prozračivanjem počinje pokazivati svoje “skrivene strasti”.

Malina i amarena upotpunjuju se čokoladno-prašnjavim notama, a pridružuju im se slatki i mediteranski začini. U ustima je, barem za moj gušt, malo prenježno. Živahnost sangiovesea tek na nepcu dolazi do punog izražaja čineći ga svježim i poletnim.

Pulsirajuća svježina obavija meko i podatno tijelo. Igra na eleganciju. Jako fino vino za gastronomiju. Boca uz fini i brzi radni ručak udvoje nestane u trenu.

A, onaj “treći”, vozač, neka pati.

Živjeli!

 

autor: Daniela Kramarić

You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>