Iz Plavog podruma: Eliđo Pilato „Sauvignon 2011“

Pilatov Sauvignon je prava bomba puna mirisa djetinjstva

daniela1-mm

Piše: Daniela Kramarić

Jako lijepo vino, odličnog odnosa cijene i kvalitete, primjenjivo u svakom trenutku koje ima tijela, topline i ekstrakta, ali na nepcu ima elegantan, mekan i nenametljiv nastup pa možemo reći da imamo novi, autohtoni pogled na internacionalnu sortu

Nije lako biti vizionar.

Kako bi projekt uspio, motiva, novaca i strpljenja ne bi trebalo nedostajati na duge staze. Pilato, Degrassi, Matošević i drugi krenuli su unatrag par godina u sadnju sauvignona u Istri.

Što je predivno, budući da tu sortu obožavam, ali i prehrabro jer je sauvignon blanc ipak sorta koja preferira hladniju klimu.

Imali su sreće.

Sauvignon se pokazao vrlo prilagodljivim istarskom terroiru, rodila su se lijepa, potentna i aromatična vina koja su, kušana na slijepo, miljama daleko od loarskih udžbeničkih predložaka.

Svježine, prozračnosti, hrskavosti koja grize za nepce, tu naravno nema, ali ambiciozno zrelih bouqueta i moćno-maznih tijela, e to već, da!

Pilatov „Sauvignon 2011“ ima priču!

Svidio mi se!

Proizvovođač: Eliđo Pilato

Vino: Sauvignon 2011

Porijeklo: Vižinada, Istra

Sorta: sauvignon

Temperatura serviranja: 10-12°C

Čaša: klasična degustacijska

Dekantirati: ne

Trajnost: piti

Odnos cijene i kvalitete: 5

Cijena: 70,00 kn

Ocjena: 4/6

Jednoga dana, točnije u kasnu noć, u predivnom društvu, degustirali smo dva toskanska magnuma, Maestro Raro 2006 i Fontalloro 2006, jedan cabernet i jedan sangiovese, crvena vina svjetske klase, ali – uspavala su nas totalno.

Topli dani traže svježa, mlada, nebarikirana i posve nekomplicirana vina, za mene, po mogućnosti bijela.

U iznimnim godištima poput 2011. snaga se čak i mladim vinima nužno ogleda u čaši. Ovaj naš „Sauvignon 2011“ ima respektabilnih 14,5 vol % alk.

Ne brojim mu krvna zrnca jer bitna je sva ostala strukturalna konstrukcija da bi vino bilo uravnoteženo na nepcu i općenito harmonično. Svježine i ekstrakta mu, hvala Bogu, ne nedostaje.

Chardonnayevski nastup

Bila sam iznimno znatiželjna i krenula sam ga kušati s ciljem, ne usporedbe sa svjetskim sauvignonskim uzorima, već otvorena duha.

Trebao mi je gutljaj dobrog vina, a Pilatova bijela suha vina već godinama ima odličnu reputaciju.

OK, malvazija mu je simple, ali su chardonnay i bijeli pinot karizmatično-cvjetni i iznimno elegantni. Prozračni.

Sauvignon mu je, nasuprot njima, bomba!

Na prvi nos, tek natočen u čašu, nastupa chardonnayski. Svi su tu, i akacijini cvjetovi i citrusi i tostirani bademi i zrelo žuto koštunjičavo voće.

Miris djetinjstva

Kao djeca smo u voćnjaku moje babe na Rabu razbijali breskvine koštice kamenom kako bi grickali. To su te arome!

Ipak, geni su geni i „zelena nit“ sauvignona uvijek ispliva na površinu. Bazga i kopriva probijaju se kroz uvijek dominantnu voćnost. I da nisam pročitala etiketu s bombastičnih 14,5 kada samo pogledam čašu i gusti film koji gotovo ne silazi sa stijenki čaše – sve bi mi bilo jasno.

Tijela, topline i ekstrakta ovom vinu sigurno ne nedostaje. Ali, na nepcu ima elegantan, mekan i nenametljiv nastup, svježina na srednjem nepcu ga uravnotežuje i daje poleta tako da se toplina toliko ni ne osjeti, fino je zaobljeno, a tek u retrookusu pikantno i plemenito gorkasto. Jedan novi, autohtoni pogled na internacionalnu sortu.

Jako lijepo vino, odličnog odnosa cijene i kvalitete, primjenjivo u svakom trenutku. Preporučam.

Živjeli!

autor: Daniela Kramarić

You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>