Iz Plavog podruma: Obitelj Mrgudić «Postup Mare 2009»

Postup Mare 2009. je vino koje grije, mami i zaustavlja vrijeme

daniela1-mm

Piše: Daniela Kramarić

Već sada mogu potpisati da sam kušala najupečatljivije crveno vino godine 2012. čija ga sočna, slatka punoća  čini vinom za pamćenje

Za mene je 2011., inače vinogradarski i više nego solidna godina, velika prekretnica, budući da sam definitivno kapitulirala pred crvenim biodinamičarima.

S bijelima sam još uvijek na Vi.

Moj crveni miljenik je: masan, svojeglav i nadasve elegantno karakteran – Claiev Refošk Brombonero 2009.

Dok Brombonero univerzalno šarmira, Korakovom Chardonnay Sur lie-u 2007 znalci se klanjaju do poda. Mineralan, slojevit, moćnih gabarita i klasičnog, pomalo burgundijskog nastupa doslovno obara s nogu.

Legendarni Postup Mare 2009. Gospođa Mrgudić, djevojački Bura, «ima prste» (s bratom) i u Dingaču Buri i u Postupu Mare. Sa suprugom.

Njihova međusobna usporedba je neminovna. Oba njeguju maksimalnu ekspresiju terroira i sorte, ali stil i nastup su im bitno drugačiji.

 

Proizvovođač: Mokalo doo

Vino: Postup Mare 2009

Porijeklo: Orebić, Pelješac

Sorta: plavac mali

Temperatura serviranja: 16-18°C

Čaša: bordoška

Dekantirati: da

Trajnost: piti ili čuvati

Odnos cijene i kvalitete: još se ne zna

Cijena: 290 kn

Ocjena: 5/6

Dingač je uglađen i klasičan, mineralan i zemljan, sa tradicionalnim izričajem utkanim u sve pore njegova postojanja.

Postup ima moderan i dinamičan stav. Rođen je za metropole i svjetla pozornice.

Stil mu je oduvijek isti: katranasto zadimljen i lagano zapaljen sa snažnim notama ružmarina i mediteranskog začinskog bilja. Usto je eteričan i dopadljivo voćan.

To je jedini plavac mali u kojem cassis nadjačava šljivu. U ustima je gusto satkan, mastan, pun, dominantan.postup mare mokalo-

U berbi 2009. izgubio je čak i minimalnu dozu rustikalnosti, s kojom se borio u prethodnim berbama. I po prvi puta je pobijedio u vlastitoj kući. Šarmantniji mi je od Bure 2009.

Već sada mogu potpisati da sam kušala najupečatljivije crveno vino godine 2012. Sočna, slatka punoća «ubija»!

Iako suho i iznimno toplo ( 15,4vol%alk), ostavlja mekan dojam. Mada su tanini sveprisutni, gusti, ispolirani, zreli i slatki, doimlju se samo ugodno hrapavi.

Toplinu amortizira džemasta šumska voćnost. Svježina pulsira i sigurno vodi do kraja. Sve je na svom mjestu. Usuglašeno i harmonično. Monolitno je čvrst.

Nakon više od sat vremena u čaši, i to u jako velikoj čaši, i agresivnoj vrtnji unatoč, Postup Mare 2009 se ne mijenja. Trajat će «zauvijek». Jednaki aromatski profil bouqueta, jednaki intenzitet, jednako trajanje.

Od prve sekunde je u nosu raskošno bogat i slojevit. Ajde, možda se mrvicu otvorio na nepcu. Grije, mami i zaustavlja vrijeme. Više mi se ama baš nigdje ne žuri.

Za Postup Mare 2009. će ova 2012. biti doista godina za pamćenje.

Živjeli!

autor: Daniela Kramarić

You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>