Iz Plavog podruma: Radovan „Chardonnay 2011“

Radovanov Chardonnay je rođeni šarmer i ugodna cvjetna razbibriga

daniela1-mm

Piše: Daniela Kramarić

Kristalno bistar i sjajan, pune limun žute boje Radovanov Chardonnay šepuri se u čaši, a stilski se osjeća iskorak u kvaliteti jer  se cvjetnost akacijinih pupoljaka podebljala britkom citrusnošću korice limuna, snažnom mineralnošću i orašastim notama

Neke stvari se stoljećima ne mijenjaju.

Kao primjerice činjenica da je Burgundija domovina najprestižnijih, a ujedno i najskupljih bijelih suhih vina na svijetu.

Chardonnaya, naravno.

Do pred četrdesetak godina „sve“ se znalo, a onda je svoje prstiće umiješao i Novi svijet.

I nastao je cirkus.

Chardonnay je i nadalje najelegantnije, najprestižnije, najnaručivanije, ali i najosporovanije bijelo vino na kugli zemaljskoj.

Ima ih i grozno banalnih, ali izvlači ih doista niska cijena, pa im je planetarna popularnost i nadalje zagarantirana.

Istinskim vinoljupcima najinteresantnije stvari dešavaju se u nekakvoj srednjoj (cjenovnoj)  klasi, Sicilija i Toskana postale su chardonnayska velesila, a uvriježene predrasude demantirane su svakim novim kušanjem.

Proizvovođač: Franko Radovan

Vino: Chardonnay 2011

Porijeklo: Višnjan, Zapadna Istra

Sorta: malvazija istarska

Temperatura serviranja: 10-12°C

Čaša: klasična degustacijska

Dekantirati: ne

Trajnost: piti ili kraće čuvati

Odnos cijene i kvalitete: odličan (5)

Cijena: 80,00 kn

Ocjena: 4,5/6

Govorimo o ponajboljim primjercima, ali Kalifornija više nipošto nije preparketna, Australija precitrusna i plošno voćna, a Južna Afrika tropski uniformirana i jednostavno banalna.

Čak i Austrijanci rasturaju.

Dobri chardonnayi stilski si nikada nisu bili bliži. Da bi bijelo vino dobilo karizmu velikog vina, ali i dugovječnost, ipak mora biti provučeno kroz drvo, dok reduktivne inox varijante daju snažan doprinos našoj svakodnevnoj kvaliteti življenja.

Mi smo jedna od rijetkih vinorodnih zemalja na svijetu s tako malo chardonnaya.

U Istri Pilato i Radovan su kraljevi tih „golih“ chardonnaya.

Taj naš istrijanski stil doista je unikatan. Ne toliko u aromatici, koliko u strukturalnoj ravnoteži.

Francuzi, koji na chardonnay polažu roditeljsko pravo, bi definitivno očekivali puno više svježine i tijela, ali to je naš terroir.

Pilato je uvijek stilski cvjetniji, a Radovan voćniji i orašastiji.

Berba 2009. bila je famozna, 2010. tako-tako, a od 2011. doista puno očekujem. Radovan je ove godine mrvicu kasnio s izlaskom.

Stara berba prodana, a od nove ni traga, budući da su mu kasnili s isporukom boca. Za samo vino to je ispalo super, ali su se nama usta skoro osušila.

Novi Radovanov Chardonnay 2011 zaslužuje pažnju i aplauze. Stvarno dobro izgleda u čaši.

Kristalno bistar i sjajan, pune limun žute boje šepuri se u čaši. Stilski osjeća se iskorak u kvaliteti. Nos se jednostavno produbio.

Cvjetnost akacijinih pupoljaka podebljala se britkom citrusnošću korice limuna, snažnom mineralnošću i orašastim notama.

Baš fini-fini nos!

U ustima meko pada na nepce. Istovremeno je elegantno i samo prividno nježno. Tajna leži u izvrsnoj uravnoteženosti, koja realnu snagu i moć tako fino kamufliraju. Svježine mu, po našim kriterijima, nipošto ne nedostaje.

Ugodno gorči u retrookusu. Silazak mu je blago pikantan.

Rođeni šarmer!

Bez visokih pretenzija. Vino za solo akciju ili uz jelo. S veseljem će udovoljiti svakom zadatku.

Živjeli!

autor: Daniela Kramarić

You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>