Iz Plavog podruma: Radovan „Chardonnay 2011“
Radovanov Chardonnay je rođeni šarmer i ugodna cvjetna razbibriga

Piše: Daniela Kramarić
Kristalno bistar i sjajan, pune limun žute boje Radovanov Chardonnay šepuri se u čaši, a stilski se osjeća iskorak u kvaliteti jer se cvjetnost akacijinih pupoljaka podebljala britkom citrusnošću korice limuna, snažnom mineralnošću i orašastim notama
Neke stvari se stoljećima ne mijenjaju.
Kao primjerice činjenica da je Burgundija domovina najprestižnijih, a ujedno i najskupljih bijelih suhih vina na svijetu.
Chardonnaya, naravno.
Do pred četrdesetak godina „sve“ se znalo, a onda je svoje prstiće umiješao i Novi svijet.
I nastao je cirkus.
Chardonnay je i nadalje najelegantnije, najprestižnije, najnaručivanije, ali i najosporovanije bijelo vino na kugli zemaljskoj.
Ima ih i grozno banalnih, ali izvlači ih doista niska cijena, pa im je planetarna popularnost i nadalje zagarantirana.
Istinskim vinoljupcima najinteresantnije stvari dešavaju se u nekakvoj srednjoj (cjenovnoj) klasi, Sicilija i Toskana postale su chardonnayska velesila, a uvriježene predrasude demantirane su svakim novim kušanjem.
Proizvovođač: Franko Radovan
Vino: Chardonnay 2011
Porijeklo: Višnjan, Zapadna Istra
Sorta: malvazija istarska
Temperatura serviranja: 10-12°C
Čaša: klasična degustacijska
Dekantirati: ne
Trajnost: piti ili kraće čuvati
Odnos cijene i kvalitete: odličan (5)
Cijena: 80,00 kn
Ocjena: 4,5/6
Govorimo o ponajboljim primjercima, ali Kalifornija više nipošto nije preparketna, Australija precitrusna i plošno voćna, a Južna Afrika tropski uniformirana i jednostavno banalna.
Čak i Austrijanci rasturaju.
Dobri chardonnayi stilski si nikada nisu bili bliži. Da bi bijelo vino dobilo karizmu velikog vina, ali i dugovječnost, ipak mora biti provučeno kroz drvo, dok reduktivne inox varijante daju snažan doprinos našoj svakodnevnoj kvaliteti življenja.
Mi smo jedna od rijetkih vinorodnih zemalja na svijetu s tako malo chardonnaya.
U Istri Pilato i Radovan su kraljevi tih „golih“ chardonnaya.
Taj naš istrijanski stil doista je unikatan. Ne toliko u aromatici, koliko u strukturalnoj ravnoteži.
Francuzi, koji na chardonnay polažu roditeljsko pravo, bi definitivno očekivali puno više svježine i tijela, ali to je naš terroir.
Pilato je uvijek stilski cvjetniji, a Radovan voćniji i orašastiji.
Berba 2009. bila je famozna, 2010. tako-tako, a od 2011. doista puno očekujem. Radovan je ove godine mrvicu kasnio s izlaskom.
Stara berba prodana, a od nove ni traga, budući da su mu kasnili s isporukom boca. Za samo vino to je ispalo super, ali su se nama usta skoro osušila.
Novi Radovanov Chardonnay 2011 zaslužuje pažnju i aplauze. Stvarno dobro izgleda u čaši.
Kristalno bistar i sjajan, pune limun žute boje šepuri se u čaši. Stilski osjeća se iskorak u kvaliteti. Nos se jednostavno produbio.
Cvjetnost akacijinih pupoljaka podebljala se britkom citrusnošću korice limuna, snažnom mineralnošću i orašastim notama.
Baš fini-fini nos!
U ustima meko pada na nepce. Istovremeno je elegantno i samo prividno nježno. Tajna leži u izvrsnoj uravnoteženosti, koja realnu snagu i moć tako fino kamufliraju. Svježine mu, po našim kriterijima, nipošto ne nedostaje.
Ugodno gorči u retrookusu. Silazak mu je blago pikantan.
Rođeni šarmer!
Bez visokih pretenzija. Vino za solo akciju ili uz jelo. S veseljem će udovoljiti svakom zadatku.
Živjeli!
autor: Daniela Kramarić