Iz Plavog podruma: Benvenuti «Malvazija istarska 2011»

Vino za prvu pomoć koje vas podiže već jednim gutljajem

daniela1-mm

Piše: Daniela Kramarić

Pomalo kameleonsko vino na nosu ima chardonnaysku ljupkost bijele breskve i šarm bijelih cvjetova, malo je i sauvignoski travnata, mirisi vlasca i ananasa nedoljivo vuku na austrijski zeleni veltlinac, ali je zato orašasta, baš na malvaziju što i jest

Benvenutijevi su iznimno vrijedna i požrtvovna obitelj.

Vinski jedna od najnagrađivanijih.

Malvazija, teran i muškat, kao uostalom i svim Istrijanima, teku im u venama. Prva berba bila im je 2003., ali još uvijek ih vinska javnost percipira kao mlade lavove.

Krenuli su potiho, sa svega hektar vinograda i manjom količinom grožđa otkupljenom od kooperanata. Danas imaju vlastitih 7 ha u rodu, upravo su završili sadnju još 4,5 ha, a slijedeće godine u planu su još 3 nova ha.

I dalje se manje količine grožđa otkupljuju od kooperanata, a sve njihove pozicije su na području Centralne Istre, u okolici Kaldira.

Proizvovođač: Benvenuti

Vino: Malvazija istarska 2011

Porijeklo: Centralna Istra, Motovun

Sorta: malvazija istarska

Temperatura serviranja: 12°C

Čaša: klasična degustacijska

Dekantirati: ne

Trajnost: piti ili kraće čuvati

Odnos cijene i kvalitete: odličan (5)

Cijena: 70,00 kn

Ocjena: 4,5/6

Iako su sa bijele zemlje, a bijela zemlja puno više izdrži bez vode, pa loza bolje prati sušu, ta podjela na bijele i crvene malvazije, načelno ih ne interesira.

Odluke vinara i njegova vinska filozofija ipak najsnažnije utječu na karakter vina, mada se pozicija, tlo, ekspozicija vinograda i sama klima nipošto ne mogu zanemariti.

Parafrazirat ću legendarnu pošalicu Giorgia Claia, koji je naravno također s bijele zemlje, da se zemlja, kada je kušala «njihove» malvazije zacrvenjela od srama.

Niži urod, a kod Benvenutijevih je za malvaziju uvijek ispod 2 kg, a za teran uvijek ispod 1 kg, za kvalitetu je ipak jedna od važnijih odluka.

Dok razgovram s Albertom, osjećam kako mu je vinograd u krvi. Nama sommelierima je čaša u krvi. Nikada prazna naravno. A, Benvenutijeva «Malvazija istarska 2011» prava je kameleonka i vino za prvu pomoć. Kao da osjeća što mi je u tom trenutku potrebno.

Prvi put, početkom ljeta, kušala sam ju uz fritaju sa škampima, šparugama i pršutom i bila je sva koprivasta, travnata i u nosu totalno aromatski «zelena», s notama čak vlasca i lista pomidora.

Malo se bacala na sauvignonsku stranu. Samo na nosu, u ustima ne. Baš je bila aromatična i divna.

Poslije sam ju kušala malo aperitivno, a malo uz sirove škampe. I priznajem, bila sam malo nervozna. Ali, takva voćna nježnost i pristupačnost, natjeraju te da malo zastaneš i zaboraviš na trenutne gluposti.

Jednim mirisom i gutljajem me digla.

Danas, za potrebe teksta, kušam ju u kasno prijepodne. Natašte naravno. I opet je predivna.

Pravo otkriće. Voćna, mineralna i travnata, taman koliko treba.

Kako da jednom strancu objasnite, kakvo je to vino?

Na nosu ima chardonnaysku ljupkost bijele breskve i šarm bijelih cvjetova, malo je i sauvignoski travnata, mirisi vlasca i ananasa nedoljivo «hitaju» na austrijski zeleni veltlinac, ali je zato orašasta, baš na malvaziju.

U ustima se aromatski ponavlja ista priča, samo fino punašna, malo slana i ugodno svježa.

Kopriva zamiriše u retrookusu. I neodoljivo mami na još!

Volim ju!

Živjeli!

P.S. Proizvedeno oko 50 000 boca, dovoljno da Vam nipošto ne promakne

autor: Daniela Kramarić

You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>